Careers360 Logo
IELTS Reading Practice Test 6: Enhance Your Skills with Authentic Exercises

Access premium articles, webinars, resources to make the best decisions for career, course, exams, scholarships, study abroad and much more with

Plan, Prepare & Make the Best Career Choices

IELTS Reading Practice Test 6: Enhance Your Skills with Authentic Exercises

Edited By Team Careers360 | Updated on Apr 18, 2024 12:47 PM IST | #IELTS

The IELTS reading practice holds a pivotal role in the overall IELTS preparation journey. Both diligent preparation and keen attention to detail are very necessary to excel in the reading section of the IELTS examination. IELTS reading exercise is necessary in improving the reading skills of the candidate. Considering the fact that passages of variable difficulty are asked in the IELTS Reading section, different IELTS reading practice tests play a crucial role in moulding the candidates for the actual IELTS Reading examination. In this article, we will understand the IELTS Reading Practice Test 6 along with the IELTS Reading Practice Test 6 answers. This article contains answers to the IELTS academic reading practice test 6 that includes reading questions from topics such as Plant Scents, The Development Of Plastics and A natural choice for powering the family home and Global Warming In New Zealand.

In the IELTS examination Reading section, candidates are presented with three passages of varying difficulty levels, totalling 40 questions. To succeed, candidates must carefully read through the passages and provide accurate answers to the questions. This skill can be improved through rigorous attempts at IELTS reading practice tests.

This article offers a practice set for each Reading section, incorporating authentic questions from previous years of the IELTS examination. The purpose is to familiarize students with the examination pattern and the expected level of questions. It is intended to serve as a valuable companion for candidates in their IELTS preparation journey.

TOEFL ® Registrations 2024

Thinking of Studying Abroad? Think the TOEFL® test. Register now & Save 10% on English Proficiency Tests with Gift Cards

MET Institute of International Studies BBA Admissions 2024

B.Sc (Hons)/BA (Hons) Business Administration, is an International BBA programme offered at MET Institute of International Studies, Mumbai

A Everyone is familiar with scented flowers, and many people have heard that floral odours help the plant attract pollinators. This common notion is mostly correct, but it is surprising how little scientific proof of it exists. Of course, not all flowers are pollinated by biological agents— for example, many kinds of grass are wind-pollinated—but the flowers of the grasses may still emit volatiles. In fact, plants

IELTS 2024 Writing Task 1 & 2 - Study Materials
Aspirants who are appearing for IELTS exam can download this eBook which have complete study material for academic writing task 1 (Data Interpretation) and academic writing task 2 (Essays) sections.
Download EBook

emit organic molecules all the time, although they may not be obvious to the human

nose. As for flower scents that we can detect with our noses, bouquets that attract

moths and butterflies generally smell “sweet,” and those that attract certain flies

seem “rotten” to us.

B The release of volatiles from vegetative parts of the plant is familiar, although until

Recently the physiological functions of these chemicals were less clear and had received much less attention from scientists. When the trunk of a pine tree is injured-

for example, when a beetle tries to burrow into it- it exudes a very smelly resin. This

resin consists mostly of terpenes—hydrocarbons with a backbone of 10, 15 or 20

carbons that may also contain atoms of oxygen. The heavier C20 terpenes, called

diterpenes, are glue-like and can cover and immobilise insects as they plug the hole.

This defence mechanism is as ancient as it is effective: Many samples of fossilised

resin, or amber, contain the remains of insects trapped inside. Many other plants

emit volatiles when injured, and in some cases, the emitted signal helps defend the

plant. For example,(Z)_3_ hexenyl acetate, which is known as a “green leaf volatile”

because it is emitted by many plants upon injury, deters females of the moth

Heliothis virescens from laying eggs on injured tobacco plants. Interestingly, the

profile of emitted tobacco volatiles is different at night than during the day, and it is

the nocturnal blend, rich in several (Z)_3_hexen_i-olesters, that is most effective in

repelling the night-active H. virescens moths.

C Herbivore-induced volatiles often serve as indirect defences. These bulwarks exist

in a variety of plant species, including corn, beans, and the model plant species

Arabidopsis thaliana. Plants not only emit volatiles acutely, at the site where

caterpillars, mites, aphids or similar insects are eating them but also generally from

non-damaged parts of the plant. These signals attract a variety of predatory insects

that prey on the plant-eaters. For example, some parasitic wasps can detect the

volatile signature of a damaged plant and will lay their eggs inside the offending

caterpillar; eventually, the wasp eggs hatch and the emerging larvae feed on the

caterpillar from the inside out. The growth of infected caterpillars is retarded

considerably, to the benefit of the plant. Similarly, volatiles released by plants in

response to herbivore egg laying can attract parasites of the eggs, thereby

preventing them from hatching and avoiding the onslaught of hungry herbivores that

would have emerged. Plant volatiles can also be used as a kind of currency in some

very indirect defensive schemes. In the rainforest understory tree Leonardoxa

Africana, ants of the species Petalomyrmex phylax patrol young leaves and attack

any herbivorous insects that they encounter. The young leaves emit high levels of

the volatile compound methyl salicylate, a compound that the ants use either as a

pheromone or as an antiseptic in their nests. It appears that methyl salicylate is both

an attractant and a reward offered by the tree to get the ants to perform this valuable

deterrent role.

D The floral scent has a strong impact on the economic success of many agricultural

crops that rely on insect pollinators, including fruit trees such as the bee-pollinated

cherry, apple, apricot, and peach, as well as vegetables and tropical plants such as

papaya. Pollination not only affects crop yield but also the quality and efficiency of

crop production. Many crops require most, if not all, ovules to be fertilised for

optimum fruit size and shape. A decrease in fragrance emission reduces the ability

of flowers to attract pollinators and results in considerable losses for growers,

particularly for introduced species that had a specialised pollinator in their place of

origin. This problem has been exacerbated by recent disease epidemics that have

killed many honeybees, the major insect pollinators in the United States.E One means by which plant breeders circumvent the pollination problem is bybreeding self-compatible, or apomictic, varieties that do not require fertilisation.

Although this solution is adequate, its drawbacks include in genetic uniformity and consequent susceptibility to pathogens. Some growers have attempted to enhance

honeybee foraging by spraying scent compounds on orchard trees, but this approach

was costly, had to be repeated, had potentially toxic effects on the soil or local biota,

and, in the end, proved to be inefficient. The poor effectiveness of this strategy

probably reflects the inherent limitations of the artificial, topically applied compounds,

which clearly fail to convey the appropriate message to the bees. For example,

general spraying of the volatile mixture cannot tell the insects where exactly the

blossoms are. Clearly, a more refined strategy is needed. The ability to enhance the

existing floral scent, create scent de novo or change the characteristics of the scent,

which could all be accomplished by genetic engineering, would allow us to

manipulate the types of insect pollinators and the frequency of their visits. Moreover,

the metabolic engineering of fragrance could increase crop protection against

pathogens and pests.


F Genetic manipulation of the scent will also benefit the floriculture industry.

Ornamentals, including cut flowers, foliage, and potted plants, play an important

aesthetic role in human life. Unfortunately, traditional breeding has often produced

cultivars with improved vase life, shipping characteristics, colour, and shape while

sacrificing desirable perfumes. The loss of scent among ornamentals, which have a

worldwide value of more than $30 billion, makes them important targets for the

genetic manipulation of flower fragrance. Some work has already begun in this area,

as several groups have created petunia and carnation plants that express the linalool

synthase gene from C. Brewery. These experiments are still preliminary: For

technical reasons, the gene was expressed everywhere in the plant, and although

the transgenic plants did create small amounts of linalool, the level was below the

threshold of detection for the human nose. Similar experiments in tobacco used

genes for other monoterpene synthases, such as the one that produces limonene,

but gave similar results.

G The next generation of experiments, already in progress, includes sophisticated

schemes that target the expression of scent genes specifically to flowers or other

organs—such as special glands that can store antimicrobial or herbivore-repellent

compounds.

Extracted from - IELTS Reading Practice Sets. Copyright © 2019 by IDP education, British Council and Cambridge Assessment English

Passage - 1

Plant Scents

QUESTIONS

Questions 1-4

The reading Passage has seven paragraphs A-G.

Which paragraph contains the following information?

Write the correct letter A-G, in boxes 1-4 on your answer sheet.

1 A substance released to help plants themselves.

2 The scent helps the plant’s pollination.

3 Practice on the genetic experiments of fragrance.

4 Plant’s scent attracts the herbivore's enemy for protection.

Questions 5-8

Do the following statements agree with the information given in Reading Passage 1?

In boxes 5-8 on your answer sheet, write

TRUE, if the statement is true

FALSE, if the statement is false

NOT GIVEN, if the information is not given in the passage

5 We have little evidence to support the idea that scent attracts pollinators.

6 Heliothis virescens won’t eat those tobacco leaves on which they laid eggs.

7 Certain ants are attracted by volatiles to guard plants in the rainforest.

8 Pollination only affects fruit trees’ production rather than other crop trees.

Questions 9-13

Choose the correct letter, A, B, C, or D.

Write your answers in boxes 9-13 on your answer sheet.

9 How do wasps protect plants when they are attracted by scents according to the passage?

A plants induce wasps to prey herbivore.

B wasps lay eggs into caterpillars.

C wasps laid eggs on plants to expel herbivore.

D offending caterpillars and wasp eggs coexist well.

10 What reason caused the number of honeybees to decline in the United States.

A pollination process

B spread illness

C crop trees are poisonous

D grower’s overlook

11 Which of the following drawbacks about artificial fragrance is NOT mentioned in the passage?

A it’s very expensive

B it can’t tell correct information to pollinators.

C it needs massive manual labour

D it poisons the local environment

12 The number of $30 billion quoted in the passage is to illustrate the fact that:

A Favourable perfumes are made from ornamental flowers

B traditional floriculture industry needs reform.

C genetic operation on scent can make a vast profit.

D Scent plays a significant role in the Ornamental industry.

13 What is the weakness of genetic experiments on fragrance?

A Linalool level is too low to be smelt by nose

B no progress made in linalool emission

C experiment on tobacco has a better result

D transgenic plants produce an intense scent

SOLUTIONS

1. Answer: B

Process to attempt the solution: Identify the theme related to substances released for plant defence. Locate this information in paragraph B.

2. Answer: A

Process to attempt the solution: Search for details on how the scent aids plant pollination. Discover this information in paragraph A.

3. Answer: F

Process to attempt the solution: Investigate genetic experiments on fragrance. Focus on the discussion in paragraph F.

4.Answer: C

Process to attempt the solution: Explore the topic of plant scent attracting herbivore enemies for protection. Find this information in paragraph C.

5. Answer: TRUE

Process to attempt the solution:Identify information indicating a lack of scientific proof for the idea. This is found in the passage, making the statement TRUE.

6. Answer: NOT GIVEN

The passage does not provide explicit information on whether the moths will or won't eat the leaves on which they laid eggs, so the answer is NOT GIVEN.

Process to attempt the solution:Look for information about ants being attracted to volatiles to guard plants in the rainforest. The passage supports this, making the statement TRUE.

7. Answer: TRUE

Process to attempt the solution: Look for information about ants being attracted to volatiles to guard plants in the rainforest. The passage supports this, making the statement TRUE.

8. Answer: FALSE

Process to attempt the solution:Find information about the impact of pollination on different crops. The passage contradicts the statement, indicating that the impact extends to various agricultural crops, making the statement FALSE.

9. Correct Answer: B

Process to attempt the solution:

Look for information in the passage about how wasps protect plants when attracted by scents.

In paragraph C, it mentions that some parasitic wasps can detect the volatile signature of a damaged plant and will lay their eggs inside the offending caterpillar. This protects the plant as the emerging larvae feed on the caterpillar from the inside out.

10. Correct Answer: B

Process to attempt the solution:

Look for information in the passage related to the decline in the number of honeybees in the United States.

In paragraph D, it mentions recent disease epidemics as a reason for the decline.

11. Correct Answer: C

Process to attempt the solution:

Identify the drawbacks mentioned about artificial fragrance in the passage.

In paragraph E, it mentions the drawbacks of spraying scent compounds on orchard trees, but the drawback NOT mentioned is C: it needs massive manual labour.

12. Correct Answer: D

Process to attempt the solution:

Identify the context in which the figure of $30 billion is mentioned.

In paragraph F, it talks about the worldwide value of ornamentals being more than $30 billion, illustrating that scent plays a significant role in the ornamental industry

13. Correct Answer: A

Process to attempt the solution:

Look for information about weaknesses or drawbacks of genetic experiments on fragrance.

In paragraph F, it mentions that the experiments with petunia and carnation plants produced small amounts of linalool below the threshold of detection for the human nose.

NOTE

The passage addresses the role of plant volatiles, particularly floral scents, in various ecological interactions. It discusses the limited scientific proof of floral scents aiding pollination and emphasizes that not all flowers rely on biological agents for pollination. Effective IELTS Reading practice, requires strong preparation, particularly with True/False/Not Given and Multiple Choice questions, which is crucial. The passage underscores the necessity for comprehensive IELTS general reading practice tests and academic reading practice tests, emphasizing the significance of detailed comprehension of the provided text.

Passage - 2

The Development Of Plastics

When rubber was first commercially produced in Europe during the nineteenth

century, it rapidly became a very important commodity, particularly in the fields of

transportation and electricity. However, during the twentieth century a number of new

synthetic materials, called plastics, superseded natural rubber in all but a few

applications.

Rubber is a polymer — a compound containing large molecules that are formed by

the bonding of many smaller, simpler units, repeated over and over again. The same

bonding principle 一 polymerisation一underlies the creation of a huge range of

plastics by the chemical industry.

The first plastic was developed as a result of a competition in the USA. In the 1860s,

$10,000 was offered to anybody who could replace ivory — supplies of which were

declining — with something equally good as a material for making billiard balls. The

prize was won by John Wesley Hyatt with a material called celluloid. Celluloid was

made by dissolving cellulose, a carbohydrate derived from plants, in a solution of

camphor dissolved in ethanol. This new material rapidly found uses in the

manufacture of products such as knife handles, detachable collars and cuffs,

spectacle frames and photographic film. Without celluloid, the film industry could

never get off the ground at the end of the 19th century.

Celluloid can be repeatedly softened and reshaped by heat and is known as thermoplastic. In 1907 Leo Baekeland, a Belgian chemist working in the USA,

invented a different kind of plastic by causing phenol and formaldehyde to react

together. Baekeland called the material Bakelite, and it was the first of the

thermosets' plastics that could be cast and moulded while hot but could not be softened

by heat and reshaped once they had set. Bakelite was a good insulator and was

resistant to water, acids and moderate heat. With these properties, it was soon being

used in the manufacture of switches, household items, such as knife handles, and

electrical components for cars.

Soon chemists began looking for other small molecules that could be strung together

to make polymers. In the 1930s, British chemists discovered that the gas ethylene

would polymerize under heat and pressure to form a thermoplastic they called

polythene. Polypropylene followed in the 1950s. Both were used to make bottles,

pipes and plastic bags. A small change in the starting material 一 replacing a

hydrogen atom in ethylene with a chlorine atom — produced PVC (polyvinyl chloride)

a hard, fireproof plastic suitable for drains and gutters. By adding certain

chemicals, a soft form of PVC could be produced, suitable as a substitute for rubber

in items such as waterproof clothing. A closely related plastic was Teflon, or PTFE

(polytetrafluoroethylene). This had a very low coefficient of friction, making it ideal for

bearings, rollers, and non-stick frying pans. Polystyrene, developed during the 1930s

in Germany, was a clear, glass-like material, used in food containers, domestic

appliances, and toys. Expanded polystyrene — a white, rigid foam — was widely

used in packaging and insulation. Polyurethanes, also developed in Germany, found

uses as adhesives, coatings, and — in the form of rigid foams — as insulation

materials. They are all produced from chemicals derived from crude oil, which

contains exactly the same elements ——carbon and hydrogen ——as many plastics.

The first of the man-made fibres, nylon, was also created in the 1930s. Its inventor

was a chemist called Wallace Carothers, who worked for the Du Pont Company in

the USA. He found that under the right conditions, two chemicals —

hexamethylenediamine and adipic acid would form a polymer that could be pumped

out through holes and then stretched to form long glossy threads that could be

woven like silk. Its first use was to make parachutes for the US armed forces in

World War II. In the post-war years, nylon completely replaced silk in the

manufacture of stockings. Subsequently, many other synthetic fibres joined nylon

including Orion, Acrilan, and Terylene. Today most garments are made of a blend of

natural fibres, such as cotton and wool, and man-made fibres that make fabrics

easier to look after.

The great strength of the plastic is its indestructibility. However, this quality is also

something of a drawback: beaches all over the world, even on the remotest islands,

are littered with plastic bottles that nothing can destroy. Nor is it very easy to recycle

plastics, as different types of plastic are often used in the same items and call for

different treatments. Plastics can be made biodegradable by incorporating into their

structure a material such as starch, which is attacked by bacteria and causes the

plastic to fall apart. Other materials can be incorporated that gradually decay in

sunlight 一 although bottles made of such materials have to be stored in the dark, to

ensure that they do not disintegrate before they have been used.

Extracted from - IELTS Reading Practice Sets. Copyright © 2019 by IDP education, British Council and Cambridge Assessment English

QUESTIONS

Questions 14-20

Complete the table below.

Choose NO MORE THAN THREE WORDS from the passage for each answer.

Write your answers in boxes 14-20 on your answer sheet.

Name of plastic

Date of invention

Original

region

Property

Common use

Celluloid

The 1860S

US


Clothing

and 14______

15 ______

1907

US

can be cast and moulded but cannot be softened by heat

16 ______ ’household items and car parts

Polythene

The 1930s

17 ______


bottles

Rigid PVC



18 ______

drains and gutters

Polystyrene

The 1930s

Germany

transparent

and resembled 19______

Food container domestic

Polyurethanes


Germany

formation like

20 ______

adhesives, coatings, and insulation

Questions 21-26

Do the following statements agree with the information given in Reading Passage 2?

In boxes 21-26 on your answer sheet, write

TRUE, if the statement is true

FALSE, if the statement is false

NOT GIVEN, if the information is not given in the passage

21 The chemical structure of plastic is very different from that of rubber.

22 John Wesley was a famous chemist.

23 Celluloid and Bakelite react to heat in the same way.

24 The mix of different varieties of plastic can make them less recyclable.

25 Adding starch into plastic does not necessarily make plastic more durable.

26 Some plastic containers have to be preserved in special conditions.

SOLUTIONS

14. Answer: Photographic films

Process to attempt the solution: Look for information in the passage about the plastic called Celluloid, its date of invention, original region, and common use. In the passage, it mentions that Celluloid was developed in the 1860s in the US and had common uses in clothing and items like knife handles, detachable collars and cuffs, spectacle frames, and photographic film.

15. Answer: Bakelite

Process to attempt the solution: Look for information in the passage about the plastic called Bakelite, its date of invention, original region, and property. In the passage, it mentions that Bakelite was invented in 1907 in the US and has the property of being the first thermosetting plastic.

16. Answer: Switches

Process to attempt the solution: Look for information in the passage about the plastic called Bakelite, its date of invention, original region, and common use. In the passage, it mentions that Bakelite, the first thermosetting plastic, can be cast and moulded while hot but cannot be softened by heat. It had common uses in switches, household items and car parts.

17. Answer: UK

Process to attempt the solution: Look for information in the passage about the plastic Polythene, its date of invention, original region, and common use. In the passage, it mentions that Polythene was developed in the 1930s in the UK and was used to make bottles

18. Answer: Fireproof

Process to attempt the solution: Look for information in the passage about the plastic named Rigid PVC, its date of invention, original region, and common use. In the passage, it mentions that rigid PVC, produced by replacing a hydrogen atom in ethylene with a chlorine atom, was used for drains and gutters.

19. Answer: Clear and glass-like

Process to attempt the solution: Look for information in the passage about the plastic named Polystyrene, its date of invention, original region, and property. In the passage, it mentions that Polystyrene, developed in the 1930s in Germany, was transparent and resembled glass.

20. Answer: Rigid foams

Process to attempt the solution: Look for information in the passage about the plastic named Polyurethanes, its date of invention, original region, and common use. In the passage, it mentions that Polyurethanes, developed in Germany, found uses as adhesives, coatings, and, in the form of rigid foams, as insulation materials.

21. Answer: FALSE

Process to attempt the solution:

Identify information about the chemical structure of plastic and rubber in the passage.

Recognize that both plastic and rubber are polymers, suggesting a similarity in their chemical structure.

22. Answer: NOT GIVEN

Process to attempt the solution:

Look for information about John Wesley in the passage.

Notice that the passage mentions John Wesley Hyatt but does not explicitly state whether he was a chemist.

23. Answer: FALSE

Process to attempt the solution:

Examine the information about the reaction to heat for celluloid and Bakelite in the passage.

Recognize that celluloid is a thermoplastic, while Bakelite is a thermoset plastic, indicating different reactions to heat.

24. Answer: TRUE

Process to attempt the solution:

Explore the passage for information on the recyclability of plastics.

Observe that the passage mentions challenges in recycling due to the mix of different types of plastic in the same items.

25. Answer: FALSE

Process to attempt the solution:

Investigate information about adding starch to plastic in the passage.

Recognize that adding starch can make plastics biodegradable but does not necessarily make them more durable.

26. Answer: TRUE

Process to attempt the solution:

Examine information regarding the preservation of plastic containers in special conditions in the passage.

Notice that bottles made with materials that decay in sunlight need to be stored in the dark to prevent premature disintegration.

NOTE

The passage discusses the historical development of rubber and plastics, emphasizing their impact on various industries. In the context of IELTS Reading, the emphasis lies on the significance of comprehensive practice with True/False/Not Given questions, centring on the understanding of observed situations. For effective IELTS reading exam practice online, completion of the table-type questions should be prioritized. As it frequently asked in the IELTS reading examinations.

Passage- 3

Global Warming In New Zealand

For many environmentalists, the world seems to be getting warmer. As the nearest

country to the South Polar Region, New Zealand has maintained an upward trend in

its average temperature in the past few years. However, the temperature in New

Zealand will go up 4°C in the next century while the polar region will go up more than

6°C. The different pictures of temperature stem from its surrounding ocean which

acts as the air conditioner. Thus New Zealand is comparatively fortunate.

Scientifically speaking, this temperature phenomenon in New Zealand originated

from what researchers call "SAM" (Southern Annular Mode), which refers to the wind

belt that circles the Southern Oceans including New Zealand and Antarctica. Yet

recent work has revealed that changes in SAM in New Zealand have resulted in a

weakening of moisture during the summer and more rainfall in other seasons. A

bigger problem may turn out to be heavier droughts for agricultural activities because

of more water loss from soil, resulting in a poorer harvest before winter when the

rainfall arrives too late to rescue.

Among all the calamities posed by drought, moisture deficit ranks first. Moisture

deficit is the gap between the water plants need during the growing season and the

water the earth can offer. Measures of moisture deficit were at their highest since the

1970s in New Zealand. Meanwhile, the ecological analysis clearly shows moisture

a deficit is imposed at the different growth stages of crops. If a moisture deficit occurs

around a crucial growth stage, it will cause about a 22% reduction in grain yield as

opposed to a moisture deficit at the vegetative phase.

Global warming is not only affecting agriculture production. When scientists say the

country’s snowpack and glaciers are melting at an alarming rate due to global

warming, the climate is putting another strain on the local places. For example, when

the development of global warming is accompanied by the falling snow line, the local

skiing industry is in a crisis. The snow line may move up as the temperature

goes up, and then the snow at the bottom will melt earlier. Fortunately, it is going to

be favourable for the local skiing industry to tide over tough periods since the

quantities of snowfall in some areas are more likely to increase.

What is the reaction of the glacier region? Climate change can be reflected in the

glacier region in southern New Zealand or land covered by ice and snow. The

reaction of a glacier to a climatic change involves a complex chain of processes,

Over time periods of years to several decades, cumulative changes in mass balance

cause volume and thickness changes, which will affect the flow of ice via altered

internal deformation and basal sliding. This dynamic reaction finally leads to glacier

length changes, the advance or retreat of glacier tongues. Undoubtedly, glacier mass

balance is a more direct signal of annual atmospheric conditions.

The latest research result of the National Institute of Water and Atmospheric (NIWA)

Research shows that the glacier line keeps moving up because of the impacts of

global warming. Further losses of ice can be reflected in the Mt. Cook Region. By

1996, a 14 km long sector of the glacier had melted down forming a melt lake

(Hooker Lake) with a volume. Melting of the glacier front at a rate of 40 m/yr will

cause the glacier to retreat at a rather uniform rate. Therefore, the lake will continue

to grow until it reaches the glacier bed.

A direct result of the melting glaciers is the change of high tides that serve as the main

factor for sea-level rise. The trend of sea-level rise will pose a threat to the

groundwater system for its hypersaline groundwater and then pose a possibility to

decrease agricultural production. Many experts believe that the best way to counter

This trend is to give a longer-term view of sea-level change in New Zealand. Indeed,

The coastal boundaries need to be upgraded and redefined.

There is no doubt that global warming has affected New Zealand in many aspects.

The emphasis on global warming should be based on the joint efforts of local

people and experts who conquer the tough period. For instance, farmers are taking a

long-term, multi-generational approach to adjust the breeds and species according to

The temperature. Agriculturists also find ways to tackle the problems that may bring

to the soil. In broad terms, going forward, the systemic resilience that’s been going

on for a long time in the ecosystem will continue.

How about animals' reactions? Experts have surprisingly realised that animals have

an unconventional adaptation to global warming. A study has looked at sea turtles on

a few northern beaches in New Zealand and it is very interesting to find that sea

turtles can become male or female according to the temperature. Further research

will try to find out how rising temperatures would affect the ratio of sex reversal in

their growth. Clearly, the temperature of the nest plays a vital role in the sexes of the

baby turtles.

Tackling the problems of global warming is never easy in New Zealand because

records show the slow process of global warming may have a different impact on

various regions. For New Zealand, the emission of carbon dioxide only accounts for

0.5% of the world’s total, which has met the governmental standard. However, New

Zealand’s effort counts only on the tip of the iceberg. So far, global warming has

been a world issue that still hangs in an ambiguous future.

Extracted from - IELTS Reading Practice Sets. Copyright © 2019 by IDP education, British Council and Cambridge Assessment English

QUESTIONS

Questions 27-32

Choose the correct letter, A, B, C or D.

Write the correct letter in boxes 27-32 on your answer sheet.

27 What is the main idea of the first paragraph?

A The temperature in the polar region will increase less than that in New Zealand in the next century.

B The weather and climate of New Zealand are very important to its people because of its close location to the polar region.

C The air condition in New Zealand will maintain a high quality because of the ocean.

D The temperature of New Zealand will increase less than that of other regions in the next 100 years because it is surrounded by sea.

28 What is one effect of the wind belt that circles the Southern Oceans?

A New Zealand will have more moisture in winds in summer.

B New Zealand needs to face droughts more often in hotter months in a year.

C Soil water will increase as a result of weakening moisture in the winds.

D Agricultural production will be reduced as a result of more rainfall in other seasons.

29 What does “moisture deficit” mean to the grain and crops?

A The growing conditions will be very tough for crops.

B The growing season of some plants can hardly be determined.

C There will be a huge gap between the water plants needed and the water the earth can offer

D The soil of grain and crops in New Zealand reached its lowest production since the 1970s.

30 What changes will happen to the skiing industry due to the global warming phenomenon?

A skiing station may lower the altitude of skiing.

B Part of the skiing station needs to move to the north.

C The snowfall may increase in the part of the skiing station.

D The local skiing station may likely to make a profit because of the snowfall increase.

31 Cumulative changes over a long period of time in mass balance will lead to

A alterations in the volume and thickness of glaciers

B faster changes in internal deformation and basal sliding.

C bigger length of glaciers.

D the retreat of glacier tongues as a result of a change in annual atmospheric conditions.

32 Why does the writer mention NIWA in the sixth paragraph?

A To use a particular example to explain the effects brought by glacier melting.

B To emphasise the severance of the further loss of ice in the Mt. Cook Region.

C To alarm the reader of the melting speed of glaciers at a uniform rate.

D To note the lake in the region will disappear when it reaches the glacier bed.

Questions 33-35

Complete the summary below.

Choose NO MORE THAN TWO WORDS from the passage for each answer. Write your answers in boxes 33-35 on your answer sheet

Research data shows that sea level has a close relationship with the change of climate. The major reason for the increase in sea level is connected with 33 ____________, The increase in sea level is also said to have a threat to the underground water system, the destruction of which caused by the rise of sea level will lead to a high probability of a reduction in 34_____________. In the long run, New Zealanders may have to improve the 35__________ if they want to diminish the effect change in sea levels.

Questions 36-40

Do the following statements agree with the claims of the writer in Reading Passage 3?

In boxes 36-40 on your answer sheet, write

YES, if the statement agrees with the claims of the writer.

NO, if the statement contradicts the claims of the writer

NOT GIVEN, if it is impossible to say what the writer thinks about this

36 Farmers are less responsive to climate change than agriculturists.

37 The agricultural sector is too conservative and deals with climate change.

38 Turtle is vulnerable to climate change.

39 Global warming is going slowly, and it may have different effects on different areas in New Zealand

40 New Zealand must cut carbon dioxide emissions if they want to solve the problem of global warming.


SOLUTIONS

27. Answer: D

Process to attempt the solution:

Identify the main idea of the first paragraph.

Recognize that the passage mentions that New Zealand's temperature trend is maintained by the surrounding ocean, acting as an air conditioner.

28. Answer: B

Process to attempt the solution:

Determine one effect of the wind belt (SAM) that circles the Southern Oceans as mentioned in the passage.

Understand that the passage notes changes in SAM in New Zealand lead to more rainfall in other seasons, resulting in heavier droughts in hotter months.

29. Answer: A

Process to attempt the solution:

Understand the meaning of "moisture deficit" to grain and crops.

Recognize that the passage states that measures of moisture deficit were at their highest since the 1970s in New Zealand.

30. Answer: C

Process to attempt the solution:

Determine the changes that may happen to the skiing industry due to global warming.

Understand that the passage mentions that, with the development of global warming, the local skiing industry is in a crisis.

31. Answer: A

Process to attempt the solution:

Identify the result of cumulative changes in mass balance over a long period.

Recognize that the passage mentions that cumulative changes lead to alterations in the volume and thickness of glaciers.


32. Answer: A

Process to attempt the solution:

Understand why the writer mentions NIWA in the sixth paragraph.

Recognize that the passage mentions NIWA to present research results, showing the glacier line moving up due to the impacts of global warming in southern New Zealand.

33. Answer: Hight tides

Process to attempt the solution:

Identify the factor closely related to the increase in sea level according to the research data.

Recognize that the passage associates the rise in sea level with climate change resulting in high tides.

34. Answer: agricultural production

Process to attempt the solution:

Explore the passage for information on the potential impact of rising sea levels on the underground water system.

Understand that the destruction of the underground water system may lead to a reduction in agricultural production.

35. Answer: coastal boundaries

Process to attempt the solution:

Look for information on long-term measures that New Zealanders may need to take to diminish the effects of changes in sea levels.

Recognize that improving coastal boundaries is suggested in the passage.

36. Answer: NOT GIVEN

Process to attempt the solution:

Acknowledge that the passage does not provide information on the responsiveness of farmers compared to agriculturists.

37. Answer: NOT GIVEN

Process to attempt the solution:

Realize that the passage does not explicitly state whether the agricultural sector is too conservative in dealing with climate change.

38. Answer: YES

Process to attempt the solution:

Identify information about the unconventional adaptation of sea turtles to global warming.

Recognize that the passage mentions sea turtles determining their sex based on temperature.

39. Answer: YES

Process to attempt the solution:

Look for information about the pace of global warming and its potential different effects on various regions in New Zealand.

Understand that the passage suggests global warming is going slowly and may have diverse effects.

40. Answer: NO

Process to attempt the solution:

Search for information on the necessity for New Zealand to cut carbon dioxide emissions to solve the problem of global warming.

Recognize that the passage does not explicitly state this as a requirement.

NOTE

The passage discusses about New Zealand's response to global warming, focusing on its geographical positioning and climate repercussions. For IELTS Reading, it explains the significance of consistent practice with IELTS reading practice tests. Matching Information tasks involve locating paragraphs discussing the impact of the Southern Annular Mode (SAM) on New Zealand's climate, resulting in altered moisture levels and heightened drought risks. Multiple Choice questions discuss topics such as the challenges faced by the skiing industry, the influence of glacier changes on sea levels, and the necessity for long-term strategies to cope with climate-related threats. True/False/Not Given tasks evaluate statements related to New Zealand's carbon dioxide contribution, the need for coastal boundary improvements, and surprising findings about animal adaptations to rising temperatures.

TIPS AND TRICKS FOR IELTS WRITING

Aspects

Plant Scents

The Development of Plastics

Global Warming In New Zealand

Understanding the Passage

Break down complex sentences into simpler parts.

Pay attention to the functions of emitted volatiles.

Identify various indirect defences and their mechanisms.

Time Management

Quickly read and grasp the main idea of each paragraph.

Allocate time efficiently for understanding resin defence details.

Efficiently navigate through information about plant adaptations.

Vocabulary Skills

Familiarize with botanical terms and names of plant compounds.

Understand terms like "thermoplastic" and "thermosets" in the context.

Recognize chemical names and terms related to glacier processes.

Identifying Key Ideas

Focus on the purpose of emitted scents in attracting pollinators.

Identify the primary defence mechanism involving resin in pine trees.

Recognize the key role of moisture deficit in impacting agriculture.

Understanding Tone

Note the informative tone in describing the impact of floral scents.

Observe the descriptive and explanatory tone regarding plastic development.

Recognize a blend of informative and warning tones related to global warming.

Multiple Choice Questions

Pay attention to details when answering questions about emitted scents.

Identify specific components of plastic and their applications.

Understand the implications of global warming on different aspects in New Zealand.

True/False/Not Given

Distinguish between statements supported by evidence and those not mentioned.

Assess statements related to Bakelite properties and its uses.

Evaluate statements regarding the impact of global warming on glaciers and sea levels.

Matching Headings

Match headings to paragraphs discussing the economic impact of floral scents.

Connect headings with information about the development of plastics.

Associate headings with different aspects affected by global warming in New Zealand.

Articles

Explore Top Universities Across Globe

Questions related to IELTS

Have a question related to IELTS ?

Hello,

It is very highly unlikely to obtain a legitimate IELTS certificate without taking the exam. Any claims suggesting otherwise are likely scams. It is essential to take the exam through authorized testing centers to ensure the validity and credibility of the certificate.

Hope this helps you ,

Thank you

Hello,

The difficulty of the IELTS General Training and Academic modules depends on individual strengths and backgrounds. Generally, if you are more comfortable with everyday English and practical tasks, you might find the General Training module easier. Conversely, if you are accustomed to academic English and have experience with academic tasks, you might find the Academic module more manageable.

Hope this helps you,

Thank you

Hello aspirant,

Opinions on the E-GMAT course vary. Some find it beneficial for improving GMAT skills, especially in verbal sections, while others may prefer different resources. It's essential to explore reviews, consider your learning style, and maybe try a trial or sample to see if it aligns with your preferences before making a decision.

So it all depends on your personal opinion.

Thank you

Hope this information helps you.

Yes, if you are not happy with your scores, you can apply for a re-evaluation of your IELTS results . Also, if you think there is a need for improvement in your band score, you can reach out to your IELTS test centre . If you did not achieve the desired IELTS scores , you can also apply to retake the test whenever you feel prepared.

However, the rechecking fee for IDP IELTS in India is Rs. 17,000, and candidates can only apply for rechecking of one section, which is called IELTS OSR (One Skill Retake). Test takers need to submit the 'Enquiry on Results Form' (EOR Form) for sending the re-marking request for the IELTS Academic test.

Dear aspirant !!

Hope you are doing well !

It varies from coaching to coaching and location to location . But the general data is given here below ;-

Duration of IELTS Course

IELTS Course Duration 4 – 5 weeks
Total hours spent on classroom training 40 Hour
Number of practice tests 4
Duration of every test 3 Hours
Total hours spent of practice test 12 Hours

.

For more details about ielts ,visit the given link below ;-

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://studyabroad.careers360.com/exams/ielts/amp&ved=2ahUKEwihzPawndGEAxX8sFYBHRu3Af4QFnoECCIQAQ&usg=AOvVaw2r9DWMSF2tZOZhX5TtrU1v .

Hope it helps you ;;

Thanking you

View All
Data Administrator

Database professionals use software to store and organise data such as financial information, and customer shipping records. Individuals who opt for a career as data administrators ensure that data is available for users and secured from unauthorised sales. DB administrators may work in various types of industries. It may involve computer systems design, service firms, insurance companies, banks and hospitals.

4 Jobs Available
Bio Medical Engineer

The field of biomedical engineering opens up a universe of expert chances. An Individual in the biomedical engineering career path work in the field of engineering as well as medicine, in order to find out solutions to common problems of the two fields. The biomedical engineering job opportunities are to collaborate with doctors and researchers to develop medical systems, equipment, or devices that can solve clinical problems. Here we will be discussing jobs after biomedical engineering, how to get a job in biomedical engineering, biomedical engineering scope, and salary. 

4 Jobs Available
Ethical Hacker

A career as ethical hacker involves various challenges and provides lucrative opportunities in the digital era where every giant business and startup owns its cyberspace on the world wide web. Individuals in the ethical hacker career path try to find the vulnerabilities in the cyber system to get its authority. If he or she succeeds in it then he or she gets its illegal authority. Individuals in the ethical hacker career path then steal information or delete the file that could affect the business, functioning, or services of the organization.

3 Jobs Available
GIS Expert

GIS officer work on various GIS software to conduct a study and gather spatial and non-spatial information. GIS experts update the GIS data and maintain it. The databases include aerial or satellite imagery, latitudinal and longitudinal coordinates, and manually digitized images of maps. In a career as GIS expert, one is responsible for creating online and mobile maps.

3 Jobs Available
Data Analyst

The invention of the database has given fresh breath to the people involved in the data analytics career path. Analysis refers to splitting up a whole into its individual components for individual analysis. Data analysis is a method through which raw data are processed and transformed into information that would be beneficial for user strategic thinking.

Data are collected and examined to respond to questions, evaluate hypotheses or contradict theories. It is a tool for analyzing, transforming, modeling, and arranging data with useful knowledge, to assist in decision-making and methods, encompassing various strategies, and is used in different fields of business, research, and social science.

3 Jobs Available
Geothermal Engineer

Individuals who opt for a career as geothermal engineers are the professionals involved in the processing of geothermal energy. The responsibilities of geothermal engineers may vary depending on the workplace location. Those who work in fields design facilities to process and distribute geothermal energy. They oversee the functioning of machinery used in the field.

3 Jobs Available
Database Architect

If you are intrigued by the programming world and are interested in developing communications networks then a career as database architect may be a good option for you. Data architect roles and responsibilities include building design models for data communication networks. Wide Area Networks (WANs), local area networks (LANs), and intranets are included in the database networks. It is expected that database architects will have in-depth knowledge of a company's business to develop a network to fulfil the requirements of the organisation. Stay tuned as we look at the larger picture and give you more information on what is db architecture, why you should pursue database architecture, what to expect from such a degree and what your job opportunities will be after graduation. Here, we will be discussing how to become a data architect. Students can visit NIT Trichy, IIT Kharagpur, JMI New Delhi

3 Jobs Available
Remote Sensing Technician

Individuals who opt for a career as a remote sensing technician possess unique personalities. Remote sensing analysts seem to be rational human beings, they are strong, independent, persistent, sincere, realistic and resourceful. Some of them are analytical as well, which means they are intelligent, introspective and inquisitive. 

Remote sensing scientists use remote sensing technology to support scientists in fields such as community planning, flight planning or the management of natural resources. Analysing data collected from aircraft, satellites or ground-based platforms using statistical analysis software, image analysis software or Geographic Information Systems (GIS) is a significant part of their work. Do you want to learn how to become remote sensing technician? There's no need to be concerned; we've devised a simple remote sensing technician career path for you. Scroll through the pages and read.

3 Jobs Available
Budget Analyst

Budget analysis, in a nutshell, entails thoroughly analyzing the details of a financial budget. The budget analysis aims to better understand and manage revenue. Budget analysts assist in the achievement of financial targets, the preservation of profitability, and the pursuit of long-term growth for a business. Budget analysts generally have a bachelor's degree in accounting, finance, economics, or a closely related field. Knowledge of Financial Management is of prime importance in this career.

4 Jobs Available
Data Analyst

The invention of the database has given fresh breath to the people involved in the data analytics career path. Analysis refers to splitting up a whole into its individual components for individual analysis. Data analysis is a method through which raw data are processed and transformed into information that would be beneficial for user strategic thinking.

Data are collected and examined to respond to questions, evaluate hypotheses or contradict theories. It is a tool for analyzing, transforming, modeling, and arranging data with useful knowledge, to assist in decision-making and methods, encompassing various strategies, and is used in different fields of business, research, and social science.

3 Jobs Available
Underwriter

An underwriter is a person who assesses and evaluates the risk of insurance in his or her field like mortgage, loan, health policy, investment, and so on and so forth. The underwriter career path does involve risks as analysing the risks means finding out if there is a way for the insurance underwriter jobs to recover the money from its clients. If the risk turns out to be too much for the company then in the future it is an underwriter who will be held accountable for it. Therefore, one must carry out his or her job with a lot of attention and diligence.

3 Jobs Available
Finance Executive
3 Jobs Available
Product Manager

A Product Manager is a professional responsible for product planning and marketing. He or she manages the product throughout the Product Life Cycle, gathering and prioritising the product. A product manager job description includes defining the product vision and working closely with team members of other departments to deliver winning products.  

3 Jobs Available
Operations Manager

Individuals in the operations manager jobs are responsible for ensuring the efficiency of each department to acquire its optimal goal. They plan the use of resources and distribution of materials. The operations manager's job description includes managing budgets, negotiating contracts, and performing administrative tasks.

3 Jobs Available
Stock Analyst

Individuals who opt for a career as a stock analyst examine the company's investments makes decisions and keep track of financial securities. The nature of such investments will differ from one business to the next. Individuals in the stock analyst career use data mining to forecast a company's profits and revenues, advise clients on whether to buy or sell, participate in seminars, and discussing financial matters with executives and evaluate annual reports.

2 Jobs Available
Researcher

A Researcher is a professional who is responsible for collecting data and information by reviewing the literature and conducting experiments and surveys. He or she uses various methodological processes to provide accurate data and information that is utilised by academicians and other industry professionals. Here, we will discuss what is a researcher, the researcher's salary, types of researchers.

2 Jobs Available
Welding Engineer

Welding Engineer Job Description: A Welding Engineer work involves managing welding projects and supervising welding teams. He or she is responsible for reviewing welding procedures, processes and documentation. A career as Welding Engineer involves conducting failure analyses and causes on welding issues. 

5 Jobs Available
Transportation Planner

A career as Transportation Planner requires technical application of science and technology in engineering, particularly the concepts, equipment and technologies involved in the production of products and services. In fields like land use, infrastructure review, ecological standards and street design, he or she considers issues of health, environment and performance. A Transportation Planner assigns resources for implementing and designing programmes. He or she is responsible for assessing needs, preparing plans and forecasts and compliance with regulations.

3 Jobs Available
Environmental Engineer

Individuals who opt for a career as an environmental engineer are construction professionals who utilise the skills and knowledge of biology, soil science, chemistry and the concept of engineering to design and develop projects that serve as solutions to various environmental problems. 

2 Jobs Available
Safety Manager

A Safety Manager is a professional responsible for employee’s safety at work. He or she plans, implements and oversees the company’s employee safety. A Safety Manager ensures compliance and adherence to Occupational Health and Safety (OHS) guidelines.

2 Jobs Available
Conservation Architect

A Conservation Architect is a professional responsible for conserving and restoring buildings or monuments having a historic value. He or she applies techniques to document and stabilise the object’s state without any further damage. A Conservation Architect restores the monuments and heritage buildings to bring them back to their original state.

2 Jobs Available
Structural Engineer

A Structural Engineer designs buildings, bridges, and other related structures. He or she analyzes the structures and makes sure the structures are strong enough to be used by the people. A career as a Structural Engineer requires working in the construction process. It comes under the civil engineering discipline. A Structure Engineer creates structural models with the help of computer-aided design software. 

2 Jobs Available
Highway Engineer

Highway Engineer Job Description: A Highway Engineer is a civil engineer who specialises in planning and building thousands of miles of roads that support connectivity and allow transportation across the country. He or she ensures that traffic management schemes are effectively planned concerning economic sustainability and successful implementation.

2 Jobs Available
Field Surveyor

Are you searching for a Field Surveyor Job Description? A Field Surveyor is a professional responsible for conducting field surveys for various places or geographical conditions. He or she collects the required data and information as per the instructions given by senior officials. 

2 Jobs Available
Orthotist and Prosthetist

Orthotists and Prosthetists are professionals who provide aid to patients with disabilities. They fix them to artificial limbs (prosthetics) and help them to regain stability. There are times when people lose their limbs in an accident. In some other occasions, they are born without a limb or orthopaedic impairment. Orthotists and prosthetists play a crucial role in their lives with fixing them to assistive devices and provide mobility.

6 Jobs Available
Pathologist

A career in pathology in India is filled with several responsibilities as it is a medical branch and affects human lives. The demand for pathologists has been increasing over the past few years as people are getting more aware of different diseases. Not only that, but an increase in population and lifestyle changes have also contributed to the increase in a pathologist’s demand. The pathology careers provide an extremely huge number of opportunities and if you want to be a part of the medical field you can consider being a pathologist. If you want to know more about a career in pathology in India then continue reading this article.

5 Jobs Available
Veterinary Doctor
5 Jobs Available
Speech Therapist
4 Jobs Available
Gynaecologist

Gynaecology can be defined as the study of the female body. The job outlook for gynaecology is excellent since there is evergreen demand for one because of their responsibility of dealing with not only women’s health but also fertility and pregnancy issues. Although most women prefer to have a women obstetrician gynaecologist as their doctor, men also explore a career as a gynaecologist and there are ample amounts of male doctors in the field who are gynaecologists and aid women during delivery and childbirth. 

4 Jobs Available
Audiologist

The audiologist career involves audiology professionals who are responsible to treat hearing loss and proactively preventing the relevant damage. Individuals who opt for a career as an audiologist use various testing strategies with the aim to determine if someone has a normal sensitivity to sounds or not. After the identification of hearing loss, a hearing doctor is required to determine which sections of the hearing are affected, to what extent they are affected, and where the wound causing the hearing loss is found. As soon as the hearing loss is identified, the patients are provided with recommendations for interventions and rehabilitation such as hearing aids, cochlear implants, and appropriate medical referrals. While audiology is a branch of science that studies and researches hearing, balance, and related disorders.

3 Jobs Available
Oncologist

An oncologist is a specialised doctor responsible for providing medical care to patients diagnosed with cancer. He or she uses several therapies to control the cancer and its effect on the human body such as chemotherapy, immunotherapy, radiation therapy and biopsy. An oncologist designs a treatment plan based on a pathology report after diagnosing the type of cancer and where it is spreading inside the body.

3 Jobs Available
Anatomist

Are you searching for an ‘Anatomist job description’? An Anatomist is a research professional who applies the laws of biological science to determine the ability of bodies of various living organisms including animals and humans to regenerate the damaged or destroyed organs. If you want to know what does an anatomist do, then read the entire article, where we will answer all your questions.

2 Jobs Available
Actor

For an individual who opts for a career as an actor, the primary responsibility is to completely speak to the character he or she is playing and to persuade the crowd that the character is genuine by connecting with them and bringing them into the story. This applies to significant roles and littler parts, as all roles join to make an effective creation. Here in this article, we will discuss how to become an actor in India, actor exams, actor salary in India, and actor jobs. 

4 Jobs Available
Acrobat

Individuals who opt for a career as acrobats create and direct original routines for themselves, in addition to developing interpretations of existing routines. The work of circus acrobats can be seen in a variety of performance settings, including circus, reality shows, sports events like the Olympics, movies and commercials. Individuals who opt for a career as acrobats must be prepared to face rejections and intermittent periods of work. The creativity of acrobats may extend to other aspects of the performance. For example, acrobats in the circus may work with gym trainers, celebrities or collaborate with other professionals to enhance such performance elements as costume and or maybe at the teaching end of the career.

3 Jobs Available
Video Game Designer

Career as a video game designer is filled with excitement as well as responsibilities. A video game designer is someone who is involved in the process of creating a game from day one. He or she is responsible for fulfilling duties like designing the character of the game, the several levels involved, plot, art and similar other elements. Individuals who opt for a career as a video game designer may also write the codes for the game using different programming languages.

Depending on the video game designer job description and experience they may also have to lead a team and do the early testing of the game in order to suggest changes and find loopholes.

3 Jobs Available
Radio Jockey

Radio Jockey is an exciting, promising career and a great challenge for music lovers. If you are really interested in a career as radio jockey, then it is very important for an RJ to have an automatic, fun, and friendly personality. If you want to get a job done in this field, a strong command of the language and a good voice are always good things. Apart from this, in order to be a good radio jockey, you will also listen to good radio jockeys so that you can understand their style and later make your own by practicing.

A career as radio jockey has a lot to offer to deserving candidates. If you want to know more about a career as radio jockey, and how to become a radio jockey then continue reading the article.

3 Jobs Available
Choreographer

The word “choreography" actually comes from Greek words that mean “dance writing." Individuals who opt for a career as a choreographer create and direct original dances, in addition to developing interpretations of existing dances. A Choreographer dances and utilises his or her creativity in other aspects of dance performance. For example, he or she may work with the music director to select music or collaborate with other famous choreographers to enhance such performance elements as lighting, costume and set design.

2 Jobs Available
Social Media Manager

A career as social media manager involves implementing the company’s or brand’s marketing plan across all social media channels. Social media managers help in building or improving a brand’s or a company’s website traffic, build brand awareness, create and implement marketing and brand strategy. Social media managers are key to important social communication as well.

2 Jobs Available
Photographer

Photography is considered both a science and an art, an artistic means of expression in which the camera replaces the pen. In a career as a photographer, an individual is hired to capture the moments of public and private events, such as press conferences or weddings, or may also work inside a studio, where people go to get their picture clicked. Photography is divided into many streams each generating numerous career opportunities in photography. With the boom in advertising, media, and the fashion industry, photography has emerged as a lucrative and thrilling career option for many Indian youths.

2 Jobs Available
Producer

An individual who is pursuing a career as a producer is responsible for managing the business aspects of production. They are involved in each aspect of production from its inception to deception. Famous movie producers review the script, recommend changes and visualise the story. 

They are responsible for overseeing the finance involved in the project and distributing the film for broadcasting on various platforms. A career as a producer is quite fulfilling as well as exhaustive in terms of playing different roles in order for a production to be successful. Famous movie producers are responsible for hiring creative and technical personnel on contract basis.

2 Jobs Available
Copy Writer

In a career as a copywriter, one has to consult with the client and understand the brief well. A career as a copywriter has a lot to offer to deserving candidates. Several new mediums of advertising are opening therefore making it a lucrative career choice. Students can pursue various copywriter courses such as Journalism, Advertising, Marketing Management. Here, we have discussed how to become a freelance copywriter, copywriter career path, how to become a copywriter in India, and copywriting career outlook. 

5 Jobs Available
Vlogger

In a career as a vlogger, one generally works for himself or herself. However, once an individual has gained viewership there are several brands and companies that approach them for paid collaboration. It is one of those fields where an individual can earn well while following his or her passion. 

Ever since internet costs got reduced the viewership for these types of content has increased on a large scale. Therefore, a career as a vlogger has a lot to offer. If you want to know more about the Vlogger eligibility, roles and responsibilities then continue reading the article. 

3 Jobs Available
Publisher

For publishing books, newspapers, magazines and digital material, editorial and commercial strategies are set by publishers. Individuals in publishing career paths make choices about the markets their businesses will reach and the type of content that their audience will be served. Individuals in book publisher careers collaborate with editorial staff, designers, authors, and freelance contributors who develop and manage the creation of content.

3 Jobs Available
Journalist

Careers in journalism are filled with excitement as well as responsibilities. One cannot afford to miss out on the details. As it is the small details that provide insights into a story. Depending on those insights a journalist goes about writing a news article. A journalism career can be stressful at times but if you are someone who is passionate about it then it is the right choice for you. If you want to know more about the media field and journalist career then continue reading this article.

3 Jobs Available
Editor

Individuals in the editor career path is an unsung hero of the news industry who polishes the language of the news stories provided by stringers, reporters, copywriters and content writers and also news agencies. Individuals who opt for a career as an editor make it more persuasive, concise and clear for readers. In this article, we will discuss the details of the editor's career path such as how to become an editor in India, editor salary in India and editor skills and qualities.

3 Jobs Available
Reporter

Individuals who opt for a career as a reporter may often be at work on national holidays and festivities. He or she pitches various story ideas and covers news stories in risky situations. Students can pursue a BMC (Bachelor of Mass Communication), B.M.M. (Bachelor of Mass Media), or MAJMC (MA in Journalism and Mass Communication) to become a reporter. While we sit at home reporters travel to locations to collect information that carries a news value.  

2 Jobs Available
Corporate Executive

Are you searching for a Corporate Executive job description? A Corporate Executive role comes with administrative duties. He or she provides support to the leadership of the organisation. A Corporate Executive fulfils the business purpose and ensures its financial stability. In this article, we are going to discuss how to become corporate executive.

2 Jobs Available
Multimedia Specialist

A multimedia specialist is a media professional who creates, audio, videos, graphic image files, computer animations for multimedia applications. He or she is responsible for planning, producing, and maintaining websites and applications. 

2 Jobs Available
Welding Engineer

Welding Engineer Job Description: A Welding Engineer work involves managing welding projects and supervising welding teams. He or she is responsible for reviewing welding procedures, processes and documentation. A career as Welding Engineer involves conducting failure analyses and causes on welding issues. 

5 Jobs Available
QA Manager
4 Jobs Available
Quality Controller

A quality controller plays a crucial role in an organisation. He or she is responsible for performing quality checks on manufactured products. He or she identifies the defects in a product and rejects the product. 

A quality controller records detailed information about products with defects and sends it to the supervisor or plant manager to take necessary actions to improve the production process.

3 Jobs Available
Production Manager
3 Jobs Available
Product Manager

A Product Manager is a professional responsible for product planning and marketing. He or she manages the product throughout the Product Life Cycle, gathering and prioritising the product. A product manager job description includes defining the product vision and working closely with team members of other departments to deliver winning products.  

3 Jobs Available
QA Lead

A QA Lead is in charge of the QA Team. The role of QA Lead comes with the responsibility of assessing services and products in order to determine that he or she meets the quality standards. He or she develops, implements and manages test plans. 

2 Jobs Available
Structural Engineer

A Structural Engineer designs buildings, bridges, and other related structures. He or she analyzes the structures and makes sure the structures are strong enough to be used by the people. A career as a Structural Engineer requires working in the construction process. It comes under the civil engineering discipline. A Structure Engineer creates structural models with the help of computer-aided design software. 

2 Jobs Available
Process Development Engineer

The Process Development Engineers design, implement, manufacture, mine, and other production systems using technical knowledge and expertise in the industry. They use computer modeling software to test technologies and machinery. An individual who is opting career as Process Development Engineer is responsible for developing cost-effective and efficient processes. They also monitor the production process and ensure it functions smoothly and efficiently.

2 Jobs Available
QA Manager
4 Jobs Available
AWS Solution Architect

An AWS Solution Architect is someone who specializes in developing and implementing cloud computing systems. He or she has a good understanding of the various aspects of cloud computing and can confidently deploy and manage their systems. He or she troubleshoots the issues and evaluates the risk from the third party. 

4 Jobs Available
Azure Administrator

An Azure Administrator is a professional responsible for implementing, monitoring, and maintaining Azure Solutions. He or she manages cloud infrastructure service instances and various cloud servers as well as sets up public and private cloud systems. 

4 Jobs Available
Computer Programmer

Careers in computer programming primarily refer to the systematic act of writing code and moreover include wider computer science areas. The word 'programmer' or 'coder' has entered into practice with the growing number of newly self-taught tech enthusiasts. Computer programming careers involve the use of designs created by software developers and engineers and transforming them into commands that can be implemented by computers. These commands result in regular usage of social media sites, word-processing applications and browsers.

3 Jobs Available
Product Manager

A Product Manager is a professional responsible for product planning and marketing. He or she manages the product throughout the Product Life Cycle, gathering and prioritising the product. A product manager job description includes defining the product vision and working closely with team members of other departments to deliver winning products.  

3 Jobs Available
Information Security Manager

Individuals in the information security manager career path involves in overseeing and controlling all aspects of computer security. The IT security manager job description includes planning and carrying out security measures to protect the business data and information from corruption, theft, unauthorised access, and deliberate attack 

3 Jobs Available
ITSM Manager
3 Jobs Available
Automation Test Engineer

An Automation Test Engineer job involves executing automated test scripts. He or she identifies the project’s problems and troubleshoots them. The role involves documenting the defect using management tools. He or she works with the application team in order to resolve any issues arising during the testing process. 

2 Jobs Available
Back to top